Als werkgever binnen de fitnessindustrie bouw jij, samen met je competente medewerkers, mee aan een sterke en duurzame sector.
Dat mag beloond worden!
Op de arbeidsmarkt van de sectoren in ons paritair comité is levenslang leren traditioneel een kernwaarde. We hebben al jaren een CAO die recht geeft op 16 uur opleiding per jaar, een accreditatiesysteem voor bijscholingen en een systeem van opleidingsvergoedingen dat werknemers beloont die aan hun professionele ontwikkeling werken.
Sinds 2022 is er een interprofessionele arbeidsdeal. Die verplicht bepaalde werkgevers om eenmaal per jaar een opleidingsplan op te stellen (vanaf 20 werknemers) of om een individueel opleidingsrecht toe te kennen aan hun werknemers (10-20 werknemers). Voor de grootste werkgevers (20 werknemers of meer) evolueert het minimum aantal opleidingsdagen van 3,5 dagen per jaar in 2025 tot 5 dagen per jaar in 2027.
FITNESS.BE heeft binnen het Fonds voor Bestaanszekerheid van PC 314 een nieuw competentiebeleid uitgewerkt. Daarmee willen we werkgevers ondersteunen bij het naleven van de wettelijke arbeidsdeal. In dit kader ontwikkelen we een nieuw bijscholingsaanbod, een webinarplatform en FE Certified-competentietesten. Daarnaast lanceren we nieuwe communicatiekanalen en publicaties. Bovendien reiken we, met de steun van het FBZ PC 314, opleidingskredieten uit per voltijdse (equivalent) bediende binnen de subsector fitness van PC 314.
Het OPLEIDINGSKREDIET van jouw onderneming wordt berekend op basis van het aantal werknemers (voltijdse equivalentenof VTE) met een bediendenstatuut. De berekening is gebaseerd op de RSZ-gegevens gekend bij het Fonds voor Bestaanszekerheid van het PC314 in november van het vorige jaar. Per VTE wordt een krediet toegekend van € 100 (incl. btw).
Welke opleidingen/bijscholingen komen in aanmerking?
Het betreft elke sectoraal gerelateerde opleiding of bijscholing, zowel op locatie als binnen de onderneming, waarvoor je een factuur hebt ontvangen van een externe opleider of vormingsverstrekker. Gratis opleidingen, individuele opleidingen zonder factuur, informele training, teambuildings … komen niet in aanmerking. De opleidingen en bijscholingen moeten verder in onderling overleg tussen de werkgever en werknemer gekozen zijn. Omdat het een sectoraal recht op vorming betreft, moeten de werknemers inspraak krijgen in het opleidingsaanbod.
Wat moet ik als werkgever doen om gebruik te kunnen maken van dit opleidingskrediet in 2025?
Een eenvoudige e-mail voor eind februari 2025 naar info@fitness.be (onderwerp: opleidingskrediet) met vermelding: ‘‘bedrijfsnaam’, ondernemingsnummer …, wenst gebruik te maken van het opleidingskrediet 2025’ volstaat. FITNESS.BE zal ontvangst bevestigen. Het opleidingskrediet 2025 moet voor 31 december 2025 worden besteed.
Alle informatie vind je ook terug in de flyer 'Ontdek het opleidingskrediet waarop je recht hebt!'